Montajul unui semineu

Montajul unui semineu

Recomandari pentru montajul semineului

Atunci cand luam decizia sa cumparam un semineu, modern, clasic sau rustic, indiferent daca va contine un focar normal sau un focar centrala, fiind o lucrare complexa, cel mai bine este ca montajul să fie încredinţat unei firme experimentate si specializate in acest domeniu. Aceasta va cunoaste si va respecta reglementările tehnice de siguranţă, va discuta cu beneficiarii semineului si le va explica cu argumente ce se poate realiza din ceea ce isi doresc acestia, si ulterior vor propune o solutie tehnica, estetica si financiara pentru instalarea semineului dorit de fiecare client in parte. De multe ori chiar si cei experimentati sunt pusi in situatia sa rezolve adevarate provocari care scapa celor neaveniti si care intra in impas atunci cand trebuie sa gaseasca solutii.

Orice producator de seminee si focare acorda garantie pentru ele numai daca sunt montate de către o firma specializata care a fost instruita corespunzator si cunoaste toate detaliile tehnice ale produselor. Producatorii de renume nu comercializeaza semineele sau focarele decat prin reprezentanti autorizati, care se instruiesc permanent in montajul si exploatarea acestora. In general, pentru ca vanzatorii cu amănuntul sau magazinele de bricolaj nu sunt specializati, nu ofera servicii de montaj la domiciliu. In aceste situatii, cumparatorii fie monteaza semineul in regie proprie, fie apeleaza la persoane necalificate in aceasta meserie, cum ar fi sobari, zidari sau rigipsari. Este bine de stiut ca semineele au un cu totul alt principiu de functionare fata de sobele clasice din teracota. De multe ori intalnim erori de instalare a semineelor si a cosurilor de fum care au fost efectuate de către constructori de case sau in instalatii sanitare, dar fara experienta si necalificati in domeniul semineelor. Fericit ca va plati mai putin, clientul nu tine seama ca acel constructor nu este calificata si isi asuma riscul de a avea un semineu de indoiala calitate, sau mai rau, sa aiba la final pagube materiale.

Enumeram in continuare cateva principii generale pentru instalarea semineelor, care vor convinge pe cei care nu vor să apeleze la montaj calificat, ca nu exista reguli generale pe care sa le aplice la toate tipurile de seminee.

– Trebuie cunoscute detaliile tehnice de functionare ale focarelor si corelarea lor cu imbracamintea semineului, stabilite distantele si spatiile necesare pentru convectia aerului dintre focar si semineu, cunoscute temperaturile care se pot atinge pe suprafetele exterioare ale focarelor

– Importante sunt specificatiile fabricantului de focar cu privire la cerinţele pentru sistemul de evacuare al fumului

– In multe tari deja obligatorii, si recomandate si de firma noastra din considerente tehnice si de sananate, folosirea adecvata a prizelor de admisie a aerului exterior pentru combustia din focar

– De la caz la caz, stabilirea adecvata a locului de amplasare al semineului la interior, fie ca este vorba de living, crama, terasa, receptie, restaurant, birou sau zona SPA.

– Locul de amplasare al cosului de fum, tinand cont de tipologia casei, de locuintele vecine, de copacii prezenti sau viitori, de curentii de aer exteriori, etc.

– Este foarte importanta termoizolarea corecta a elementelor constructive existente aflate la interiorul si in spatele semineului .

– Pentru o buna functionare a focarului si o buna eficienta termica a acestuia, cunoasterea si respectarea principiilor de radiatie-convectie

-Folosirea obligatorie si corespunzatoare a accesoriilor de racordare dintre focar si cosul de fum, a grilelor de admisie, evacuare si decompresie

Locul de amplasare al semineului

Pentru ca semineul are o greutate mare, podeaua trebuie sa-l sustina fara a se deforma. La casele vechi gasim in structura de rezistenta grinzi care se pot prabusi usor daca nu gasim solutii de distributie pe suprafete mari a greutatii totale. Daca nu este posibil ca solutie alternativa putem monta o soba moderna tip godin, care are o greutate mult mai mica.

Daca in semineu vrem sa montam un focar deschis sau un focar cu deschidere dubla a usii, trebuie verificate distanţele de siguranţă fata de obiectele inconjuratoare.

Camera în care se instaleaza semineul, sau camerele adiacente neseparate etans de aceasta, nu pot contine alte echipamente care folosesc acelasi principiu de functionare, decat in anumite conditii.

Semineele nu se monteaza în ambiente unde sunt sau vor fi prezente aparate cu tiraj natural sau fortat (hote de exemplu) sau conducte de aer colective (aerisiri, etc)

Pentru realizarea unei combustii eficiente, aerul necesar arderii din focar trebuie sa fie egal cu o secţiune liberă de cel puţin jumătate din secţiunea liberă a coşului, dar nu mai puţin de 200 cm2 pentru focare cu foc deschis şi minim de 80 cm2 pentru focare inchise.

Semineul se va amplasa in imediata vecinatate a cosului de fum, astfel incat sa se evite trasee orizontale pentru tubulatura de racordare care vor impiedica obtinerea unui tiraj eficient.

Pozitionarea semineului trebuie facuta astfel incat vizibilitatea acestuia sa fie maxima, atat din punct de vedere estetic (in general in fata canapelelor pentru relaxare) cat si din punct de vedere tehnic (caldura emanata de semineu sa fie distribuita uniform in tot ambientul).