Alegerea semineului

Alegerea semineului

Principiul de functionare pentru focarele inchise clasice se bazeaza pe convectia aerului: circuland de jos in sus pe langa focar, aerul se incalzeste si se ridica in hota de unde este evacuat prin grile in incapere. Pentru focare cu aero-ventilatie, un ventilator preia aer proaspat (recomandat din exterior) si il trimite fortat sa circule printr-un sistem constructiv ce inconjoara focarul preluand in acest caz cea mai mare parte a caldurii emanate si ajungand printr-un sistem de tubulatura in spatiile dorite.

In lecturile de specialitate gasim reguli care ne conduc la forma si dimensiunea corecta a focarului astfel incat sa nu avem scapari de fum in ambientul semineului. In realitate, „motorul” semineului este cosul de fum, care trebuie studiat bine pentru a fi siguri ca asigura depresiunea necesara evacuarii fumului, facand astfel ca scopul semineului si formei focarului sa fie acela de a contine un foc al carui fum sa fie extras in conditii optime.

Pentru a intelege care este forma focarului cea mai adaptata trebuie sa avam cateva cunostinte de aerodinamica si termodinamica. In primul rand fluxul de aer care faciliteaza combustia si care trece prin materialul combustibil depinde de gratarul pe care este asezat lemnul, de constructia focarului si de modul de asezare al lemnelor in timpul arderii influentand astfel rapiditatea arderii, temperatura fumului si evacuarea acestuia; in al doilea rand trebuie asigurata admisia de aer proaspat oxigenat si cantitatea care se amesteca cu gazul de combustie din focar, producand astfel un amestec de evacuare in focar si cosul de fum.Un bun tiraj e asigurat de constructia focarului care trebuie sa asigure amestecul optim intre cele 2 elemente enumerate.

Siguranta functionarii unui semineu e intotdeauna suma a mai multor factori. Primul aspect este legat de alegerea focarului: un focar eficient, sigur si bine construit e baza unei functionari corecte; in al doilea rand trebuie facuta cu maxima atentia corelarea intre tipologia focarului si cea a cosului de fum, astfel incat calculatia acestuia sa fie facuta corect si fara compromisuri; in al treilea rand e important sa se inteleaga ca nu exista un „semineu bun pentru toti”, astfel incat oricare dintre ele se personalizeaza functie de locul de amplasare, de pozitia fata de cosul de fum, de tipo-dimensiunea casei, de rolul termic si estetic dorit de fiecare.

Astazi oferta de seminee este foarte vasta, astfel incat producatorii tind spre forme din ce in ce mai extravagante, lasand in urma rolul principal al semineului si modelele clasice consacrate si bine definite in timp. Sa nu uitam rolul din totdeauna al semineului, acela de a incalzi cu inalta eficienta aducand o economie energetica in respectul naturii, functionand fie cu lemne, fie cu brichete din rumegus.

Concluzionand, semineul trebuie ales astfel incat sa fie placut estetic, sa contina un focar adaptat la imbracamintea exterioara si sa fie racordat la un cos de fum sigur si eficient. Este bine sa va adresati firmelor specializate in domeniu, care pot asigura consiliere tehnica de specialitate si care pot asigura corelarea dintre semineu, focar si cosul de fum. Evitati constructia „pe bucati’ cu firme diferite intrucat in cele mai multe cazuri apar probleme care nu pot fi rezolvate ulterior