
Curățarea sticlei semineului îmbunătățește cu siguranță aspectul acestuia și previne acumularea excesivă de funingine. Există multe metode de a alege. Esențialul este că curățarea este frecventă și decisivă.
Curățarea corectă a șemineului sau a sobei cu lemne asigură o durată de viață mai lungă și o eficiență mai bună. Curățarea poate fi completă sau partiala, cum ar fi, de exemplu, interiorul, canalul de fum sau sticla de protecție. Acesta din urmă este un element important, deoarece asigură o protecție corectă atât împotriva căldurii excesive degajate de arderea lemnului.
Sticla sobelor și șemineelor este foarte specială, deoarece este rezistentă atât la foc, cât și la temperaturi ridicate și are un punct de rupere ridicat. Deci, înainte de a explica diferitele metode de curățare a sticlei de protecție, există câteva lucruri de recomandat.
În primul rând, regularitatea. Curățarea regulată a geamului împiedică murdărirea excesivă și formarea de reziduuri care, odată așezate, sunt dificil de îndepărtat. Puteți opta pentru produse disponibile în comerț și, de asemenea, foarte eficiente, precum detergenți pentru cuptor sau pentru caroseria mașinii. Pentru a menține curata nu numai sticla, ci și coșul de fum, vă recomandăm, de asemenea, un foc foarte mare și arderea completă a întregului lemn, altfel se pot acumula reziduuri care deteriorează interiorul. Un ultim sfat, dar poate cel mai important, se referă la alegerea lemnului de foc. Alegerea lemnului corect ajută la generarea de puține depuneri, atât pentru sticlă, cât și pentru canalul de ardere. Amintiți-vă, de asemenea, că un incendiu care arde rapid și la o temperatură ridicată consumă mai bine toate fumurile produse și generează mai puține reziduuri.
Să trecem acum la diferitele metode:
- CENUSA
Aceasta este cea mai buna metodă, chiar dacă uneori poate fi cea mai obositoare în cazul murdăriei grele.Luați niște ziare umede (o cârpă moale), înmuiați-o în aceeași cenușă reziduală din foc și treceți-o pe sticlă. Succesul este asigurat și operațiunea se încheie cu o trecere de apă. Când murdăria este în mod special incrustată, poate fi îndepărtată în prealabil cu o spatulă.
- AMONIAC
Aceasta este o metodă mai agresivă, dar mai eficientă și mai simplă. Pur și simplu umpleți un pulverizator cu apă și amoniac împărțit în părți egale, pulverizați uniform peste tot pe sticlă și ștergeți cu o bucată de ziar. La soluție se poate adăuga și oțet alb. În acest caz, este important ca lemnul din interior să fie complet stins și ca temperatura șemineului să fie la temperatura camerei.
- SOLUȚIA DETERGENTĂ
Foarte similar cu precedentul, dar mai puțin agresiv și, cu siguranță, cu o producție mai mică de vapori nocivi și enervanți. În acest caz, amestecul se prepară prin proporționarea și turnarea unei lingurițe de detergent de vase într-un litru de apă fierbinte în spray.