Întrebări și răspunsuri utile despre soba pe peleți

Întrebări și răspunsuri utile despre soba pe peleți

Înainte de a cumpăra o sobă pe peleți, sunteți asaltat de multe îndoieli:

  • cum, unde să o instalați?
  • cât consumă?
  • care sunt costurile, cât de convenabilisunt peletii?

Înainte de a cumpăra o soba pe peleți, este normal sa aveti îndoieli cu privire la instalare, consum, combustibil, puterea termică.

Unii prieteni au cumpărat-o, dar nu sunt mulțumiți de încălzire, deoarece puterea este mai mică decât cea necesară pentru toate camerele – dar toate au de-a face cu atingerea aceluiași scop: alegerea celei mai potrivite sobe de peleți pentru a vă încălzi mai bine casa.

Pentru a face acest lucru, este necesar să se evalueze fiecare situație și necesitate in parte: iată cele mai frecvente îndoieli.

ESTE O SOBA PE PELETI MAI BUNA DECAT O SOBA PE LEMNE?

O soba pe peleți are o autonomie mai mare și poate fi programata pentru pornire și oprire – în unele tipuri de pe piață, este posibil, de asemenea, să faceți acest lucru prin mesaj text – chiar dacă nu sunteți acasă. Aceasta înseamnă că la întoarcere veți găsi casa încălzită.

(Exemplu de instalare a unei sobe cu peleți în zona de locuit)

CATA CALDURA PRODUCE O SOBA PE PELETI?

Puterea termică a unei sobe pe peleți variază de la 11 la 3,6 KW în funcție de puterea setată.

POT INSTALA O SOBA PE PELETI DACA NU AM COS DE FUM?

Dacă locuința dvs. nu are cos de fum, puteți alege oricând tipul sobei pe peleți cu evacuare forțată, prin perete.

(Exemplu de sobă pe peleți în care conducta de evacuare este vizibilă)

CAT COSTA O SOBA PE PELETI?

Costul unei sobe pe peleți variază considerabil în funcție de tipul ales, de acoperiri și de puterea necesară pentru a vă încălzi în mod optim locuința. În plus, pe langa  prețul sobei, care este de aproximativ 1.500 la 5.000 de euro, se adauga si costul intervenției de instalare, care uneori poate avea un impact semnificativ asupra costului final.

CUM SE INSTALEAZA O SOBA PE PELETI?

După achiziționarea unei sobe pe peleți, un tehnician specializat se va ocupa de instalare.

ESTE ADEVARAT CA PRIMA APRINDERE NU POATE FI EFECTUATA DE CATRE DVS.?

În momentul cumpărării, prima aprindere a sobei pe peleți și calibrarea acesteia trebuie făcute de un tehnician specializat, care este adesea furnizat de către dealer.

SE POT FOLOSI SI ALTI COMBUSTIBILI?

Nu, deoarece alți combustibili, în afară de peletI, ar putea compromite funcționarea sobei.

AR TREBUI SA SE UTILIZEZE INTOTDEAUNA ACELASI TIP DE PELETI?

Este recomandat. În acest fel, de fapt, calibrarea parametrilor rămâne corectă.

UNDE AR TREBUI DEPOZITATI PELETII PENTRU A-I MENTINE INTR-O STARE OPTIMA?

Spre deosebire de lemn, peletii ocupă puțin spațiu și pot fi achiziționati în pungi mici. Pentru a-i păstra într-o stare optimă, trebuie depozitati in incaperi ferite de umiditate si bine aerisite.

CAT CONSUMA O SOBA PE PELETI?

Consumul unei sobe pe peleți pe oră este de aproximativ 0,7 kg până la maximum 2,1 kg, pe baza puterii setate.

CAT COSTA PELETII?

Prețul peletilor variază semnificativ in fuctie de calitatea acestora, dar în principiu începe de la 3,00 euro pana la 4,00 / sac. De obicei, un comerciant cu amănuntul nu își promovează niciodată produsul cu reduceri la un singur pachet, ci la cantitate. Acest lucru înseamnă că, dacă cumpărați o cantitate de peleti egală cu cea suficientă pentru întregul sezon de iarnă, veți economisi în costul inițial și în transportul care, în unele cazuri, este inclus.

Luați în considerare, de asemenea, că cele mai bune prețuri pentru peleti sunt prezente în sezonul estival, așa că, dacă aveți un loc pentru stocare, nu uitați să o faceți din timp.

IN CE CONSTA INTRETINEREA SOBEI PE PELETI?

Soba cu peleți necesită întreținere și curățare de rutină, specificate în fiecare manual de instrucțiuni și se referă la curățarea zilnică care se efectuează prin aspirarea  și golirea cenusii, dacă este necesar, a sertarului pentru cenușă, chiar dacă, spre deosebire de lemn, peletii produc un nivel foarte scăzut de cenușă.

SE POATE PRODUCE APA CALDA CU SOBA PE PELETI?

Da, insa aceste modele trebuie conectate la un boiler de acumulare.

SE POATE INLOCUI BOILERUL CU O SOBA PE PELETI?

Dacă aveți un boiler, îl puteți înlocui cu o soba pe peleți, dar nu este niciodată recomandat. Acest lucru se datorează faptului că boilerul are dubla funcție de încălzire a tuturor încăperilor și de producere a apei calde menajere, în timp ce soba pe peleți, dacă nu este și în varianta pentru producerea apei calde, nu îndeplinește această funcție.

DE CE ESTE NECESAR SA CERTIFICAM O SOBA PE PELETI?

Certificarea este emisă de un inginer desemnat de compania instalatoare sau chiar de compania înregistrată de cel puțin 3 ani în Camera de Comerț pentru legea 37/08 (ex 46/90.) Certificarea este necesară pentru a garanta siguranța utilizatorului care cere comerciantului cu amănuntul să instaleze o sobă pe peleți, protejându-l în caz de anomalii în sistem.

(Exemplu de sobă pe peleți instalată în colțul unei bucătării în stil rustic)