Gătind evitând utilizarea gazului

Gătind evitând utilizarea gazului

Aragaz termic și cu inducție: două moduri – unul mai datat, celălalt mai modern – pentru a găti fără gaz. Beneficiile sunt multiple, inclusiv economii mai mari de energie și un grad mai ridicat de eficiență.

Gătiți fără a folosi gaz și poate economisiți la factura? Este posibil să faceți acest lucru, pe de o parte, întorcându-vă la o metodă de gătit mai datată, aragazul termic, pe de altă parte la un sistem mai modern, cu inducție.

Aragazul termic este similar cu o sobă, dar are o plită în partea superioară. Principalul avantaj al utilizării acestuia este că, pe lângă gătit, vă permite, de asemenea, să încălziți mediul în care locuiți și să produceți apă caldă, în mod natural cu instalarea unor sisteme adecvate.

(Un exemplu de aragaz termic, echipat și cu cuptor)

Există aragazuri termice de diferite dimensiuni în funcție de câte „arzătoare” doriți să aveți (cam ca plita cu gaz); cu toate acestea, în general, acestea sunt voluminoase, dar este și adevărat că asigură o producție ridicată de căldură. Mai mult, un cuptor poate fi inclus și în aragazele termice mari.

Aragazele termo, prin urmare, diferă în funcție de putere: acestea variază între 6 și 30 kW. Au o eficiență termică bună, egală cu 70%, cu posibilitatea, în funcție de model, de a arde monoxidul de carbon provenit din arderea primară și de a îmbunătăți și mai mult consumul. Cele mai moderne versiuni au un panou de control care vă permite să reglați temperatura și tirajul, adaptând astfel arderea la nevoile de gătit.

Aragazele termice pot fi alimentate, conform tradiției, cu lemn sau cu pelete, dar există aparate, numite multi-combustibil, care pot utiliza și o combustie mixtă de pelete.

Dezavantajele, ca în cazul sobelor „simple”, sunt două:

  • este necesar să le reîncărcați și apoi să transportați lemnul sau pungile de peletila casă;
  • dacă sunt mai elementare sau slab reglementate, riscă să supraîncălzească mediul în care locuiți, deoarece produc cu adevărat multă căldură.

PLITA CU INDUCTIE…

Plita cu inducție este perfectă în cazul caselor dotate cu panouri solare, deoarece acestea folosesc electricitatea pentru a lucra. Un sistem care utilizează energia soarelui vă permite să minimizati costurile facturii de energie electrică. Cu toate acestea, chiar și fără panouri solare, plita cu inducție este un sistem de gătit mai eficient. De fapt, plitele moderne cu inducție valorifică la maximum puterea electricității prin obținerea căldurii mai repede decât plitele cu gaz (sau electrice). La gătitul pe plita cu inducție, se folosește 90% din energia absorbită, în timp ce cu un sistem cu gaz doar 55%. Prin urmare, rezultatul este, dacă este ceva, o paritate de cost (fără panouri), dar cu câștiguri din punct de vedere al vitezei și siguranței.

Inițial, principala problemă la plitele cu inducție a fost că locuinta trebuia echipată cu un contor de 3kW. Astăzi, însă, există plite cu inducție care vă permit să setați puterea maximă de absorbție, care poate fi chiar egală cu 1kW.

Pentru a găti pe o plită cu inducție, totuși, aveți nevoie de vase adecvate, adică de cele care au o bază feroasă. Compatibilitatea vaselor este prezentată pe partea de jos a acesteia: 80% din tigăile din oțel (chiar și antiaderente) sau din fontă pot fi utilizate în continuare; chiar și clasicul moka, fiind din oțel, funcționează. În plus față de verificarea formulării de pe partea de jos, este posibil să faceți un test simplu: dacă prin plasarea unui magnet pe fundul vasului aderă, înseamnă că poate fi folosit. Dar nu vă faceți griji dacă așezați o tigaie nepotrivită pe plita cu inducție: nu o va strica, pur și simplu nu va fi emisă căldură și, în majoritatea sistemelor, zona de gătit se va opri.

Așa cum am spus mai devreme, sistemul de inducție este, de asemenea, mai sigur: de fapt, plitele cu inducție rămân reci chiar și în timpul gătitului, deci încălzesc doar oala. Și, mai presus de toate, dacă plita nu detectează oala, gătitul nu este activat. Mai mult, dacă se întâmplă să lăsați obiecte mici pe plită, plita nu se va activa, deoarece are nevoie de un diametru minim pentru activare.