Cum, unde si cand puteti instala o soba pe gaz?

Cum, unde si cand puteti instala o soba pe gaz?

Instalarea unei sobe pe gaz pune multe îndoieli: o pot instala sub o fereastră, în baie, pe perete, pe tavan sau într-un centru istoric? Pot instala mai multe sobe pe gaz și le pot conecta în serie? Pot instala o sobă pe gaz într-un apartament? Iată toate răspunsurile.

În urmă cu aproximativ zece ani, sobele pe gaz erau considerate aparate de încălzire foarte periculoase și, din acest motiv, erau folosite, cu moderație, doar în locuințele care nu aveau șemineu, cum ar fi în clădirile de apartamente sau în casele mici. Acum, odată cu avansarea tehnologiei în căutarea de soluții mereu noi pentru încălzirea eco-durabilă și care reduce consumul de energie, soba pe gaz a devenit o soluție ideală pentru cei care nu au cos de fum, pentru cei care au nevoie de performanță de mobilitate și portabilitate, fără a sacrifica performanțe energetice ridicate și consum redus.

CAT COSTA INSTALAREA UNEI SOBE PE GAZ?…

SobeLE pe gaz se numără printre cele mai ieftine tipuri de sobe de pe piață și sunt capabile să încălzească rapid chiar și încăperi mari, dar care nu au pretenția încălzirii continue, cum ar fi locurile de muncă, birourile, atelierele artizanale sau activitățile comerciale. . Costurile unei sobe pe gaz sunt variabile, în funcție de putere și acoperire, dar sunt în jur de 150-160 de euro, pentru o putere termică de 5000 Watt și 500 de euro, pentru o putere termică de 11000 Watt.

SOBA PE GAZPUTEREPRET
Cu 3 puteri2270/2600/3050 W130-140 euro
Cu panou catalitic6500 W160-170 euro
Metan / GPL6500 W200-210 euro
Metan / GPL cu panou de control8450 W220 euro
Metan / GPL cu panou de control9200 W230-340 euro
Metan / GPL cu panou de control1100 W300-500 euro

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ LANGA FEREASTRA?…

Da, soba pe  gaz poate și trebuie instalată într-un mediu ventilat, pentru a nu compromite oxigenarea încăperii în care este amplasată, conform regulamentului 7129/08.

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ INTR-UN APARTAMENT IN CONDOMINIU?…

Da, este posibil, la cererea autorizației de la adunarea condominiului. Soba pe gaz, de fapt, nu are nevoie de un cos de fum, deci este soluția ideală de încălzire chiar și pentru locuințele care nu il pot instala sau nu il au deloc. Se înțelege că, dacă există deja un sistem de încălzire centrală în condominiu, în ciuda faptului că nu îl utilizați, nu sunteți scutiți de plata taxei fixe.

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ IN CENTRUL ISTORIC?…

Da, soba pe gaz poate fi instalată în orice casă, conform legislației naționale care anulează și unele interdicții municipale, fără a aduce atingere cazurilor limită.

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ IN BAIE?…

Da, soba pe gaz poate fi instalată și în baie, conform reglementării 7129/08, prin achiziționarea unui tip de putere mai mică. În general, însă, o sobă pe gaz nu este funcțională pentru această zonă a casei și consumul acesteia este mai mare decât instalarea unei sobe electrice mici, cu un consum mult mai redus și mai ușor de instalat pe orice perete al casei. Pe piață, există încălzitoare electrice mici și mari, iar unele modele au fost studiate și proiectate pentru această parte foarte delicată a casei.

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ INTR-O CAMERA FOARTE MICA?…

Da, în acest caz este posibil să achiziționați o soba pe gaz care poate fi instalată pe tavan, folosind înălțimea camerei sau versiunea sobei pe gaz care poate fi instalată în perete.

ESTE POSIBIL SA INSTALATI O SOBA PE GAZ PE UN PERETE DIN LEMN?…

Da, există pe piață tipuri de sobe pe gaz care permit acest tip de instalare, datorită unui fel de set de accesorii care protejează pereții casei tale.

(Exemplu de soba cu design ridicat pentru încălzirea camerelor mici sau a băii casei dvs.)

ESTE POSIBIL SA INSTALATI MAI MULTE SOBE PE GAZ?…

Nu există nicio limită în numărul instalațiilor de sobe pe gaz, important este să respectați regulamentul 7129/08.

ESTE POSIBIL SA CONECTATI SOBELE PE GAZ IN SERIE?…

Da, este posibil achiziționând un kit accesoriu pentru conectarea în serie. De asemenea, în acest caz, nu există o limită maximă a numărului de sobe care urmează să fie conectate, dar este indicat să definiți numărul și dimensiunea încăperilor care trebuie încălzite, amintindu-vă că instalarea unei sobe pe gaz necesită un mediu aerisit.

SE POATE SCHIMBA LOCUL SOBEI?…

Da, o soba pe gaz poate fi despărțită  și plasată  într-o altă zonă a casei dvs., dar nu o puteți face singur. Este necesar un tehnician specializat care trebuie să vă elibereze certificatul care să declare că a fost efectuată o nouă instalație în conformitate cu reglementările în vigoare.

SOBA PE GAZ FUNCTIONEAZA FARA CURENT ELECTRIC?…

Pe piață, există diferite tipuri de sobe pe gaz, inclusiv versiunea care nu necesită electricitate pentru a funcționa.

SOBA PE GAZ ARE NEVOIE DE INTRETINERE?…

Da, soba pe gaz, ca și alte tipuri de sobe, necesită întreținere și curățare de rutină. Se recomandă o verificare anuală. Mai mult, este important:

  • înlocuiți conducta de gaz conform programului;
  • evaluați starea de uzură a panoului;
  • să aibă o gaură de ventilație – cu un diametru de 80 / 120mm – în partea superioară a camerei în care este instalată soba pe gaz.

DE UNDE STIM DACA FLACARA S-A STINS?…

Toate tipurile de sobe pe gaz sunt echipate cu un fel de alarmă care include un termostat de siguranță care blochează imediat soba în caz de dispariție și siguranța de protecție care are sarcina de a proteja piesele electrice de fluctuațiile de tensiune.

ESTE NECESAR SA IZOLATI CONDUCTELE DE EVACUARE ALE SOBEI PE GAZ?…

Da, izolarea conductelor de evacuare ale aragazului cu gaz este întotdeauna necesară pentru a reduce condensul care limitează funcționarea corectă a acestuia.

(Exemplu de sobă mică pe gaz)