Calitatea sobelor din fonta

Calitatea sobelor din fonta

Se știe că fonta este un excelent conductor de căldură și, prin urmare, este deosebit de adecvată ca si căptușeală a sobei: capacitatea de a acumula căldură și de a o elibera treptat în mediu fac din soba din fontă un sistem de încălzire optim pentru întreaga casă.

Soba din fontă încălzește prin radiație, acumulând căldură în pereții placării și eliberând-o treptat în mediul înconjurător. Camera de ardere este foarte mare și vă permite să aveți o încărcătură autonomă de lemn pentru întreaga zi: arderea generează o căldură benefică capabilă să încălzească în mod omogen casele mici și mari, cu un consum de combustibil mult mai mic decât alte tipuri a sistemelor de încălzire datorită materialului acoperirii sale, fontă.

Fonta este un aliaj de fier și carbon care conține fosfor, magneziu și aluminiu, obținut din fuziunea mineralelor de fier oxidate cu carbonul de cocs cu performanțe ridicate la uzură și rezistență la coroziune și, prin urmare, căutate în special pentru construcția Incalzi. Soba din fontă este turnată în părți separate care ulterior sunt asamblate cu șuruburi de etanșare și sigilate în fisurile de joncțiune cu cimenturi refractare speciale într-o manieră etanșă, asigurând o siguranță maximă în prevenirea evadării fumului.

Fonta este un excelent conductor de căldură și din acest motiv este un material deosebit de potrivit pentru placarea aragazului, chiar dacă este mai puțin maleabil în procesare și, prin urmare, un design mai simplu și mai sobru. În unele modele de sobe din fontă, concepute pentru a fi alimentate cu cărbune, camera de incendiu este căptușită cu material refractar pentru a facilita difuzia căldurii și a o difuza în aer într-un mod natural, fără intervenția ventilatoarelor.

(Exemplu de sobă din fontă Contura pentru încălzirea unei camere clasice cu mobilier clasic – de la Contura.eu)

SOBA DIN FONTA: Avantaje…

Soba din fontă se remarcă pe piața încălzirii prin performanța termică ridicată și prin capacitatea sa de a păstra căldura în pereți pentru o lungă perioadă de timp și apoi de a o difuza în mediu. Capacitatea de a conserva căldura produsă în timpul arderii promovează un randament mai mare de combustibil și o scădere semnificativă a consumului de energie în întregul sistem.

Placarea din fontă a acestui tip de sobă are un potențial ridicat de rezistență și durabilitate în structura sa externă și în funcționare, permițând limitarea intervențiilor de întreținere și gestionare; în plus, aragazul din fontă este soluția ideală pentru cei care doresc să gătească și: în unele modele există, de fapt, și o suprafață pentru gătit pe grătar care vă permite să redescoperiți gustul alimentelor gătite pe foc.

Alegerea unei sobe din fontă pentru a vă încălzi casa, mai ales dacă alegeți lemnul ca sursă de energie, înseamnă a garanta un sistem de încălzire capabil să reducă semnificativ consumul de combustibil: lemnul produce o căldură benefică care este prinsă în pereți și eliberată încet în mediului înconjurător, permițându-vă să vă bucurați și de căldura tăciunilor atunci când aragazul este acum oprit. La tipul de fontă cu pelete acest avantaj nu este utilizabil deoarece acest combustibil arde complet, fără a lăsa nici o modalitate de a utiliza căldura pentru o perioadă mai lungă de timp, cu excepția perioadei de ardere. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care sertarul de cenușă al aragazului cu lemne trebuie golit mult mai des decât cel al tipului de peleți.

(Exemplu de instalare a unei sobe de lemn din fontă și oțel: stil modern și contemporan pentru orice tip de mobilier de la – Idea Studio.it)

SOBA DIN FONTA: Dezavantaje…

Este adevărat, soba din fontă ar părea cea mai bună soluție pentru performanțele termice, dar același material este supus fracturilor și fisurilor în timpul expansiunii sau schimbărilor bruște de temperatură dacă sistemul nu este de o calitate excelentă. Pentru aceasta este necesar, după achiziție, să se adopte un sistem de rulare, în care soba să fie pornită cu o putere minimă care să crească zilnic; prin urmare, în primele zile de aprindere va fi necesar să lăsați sistemul să se răcească înainte de a continua cu aprinderea următoare.

Un al doilea dezavantaj al sobelor din fontă este greutatea. Acest tip de soba este foarte greu, astfel încât nu poate fi mutat cu ușurință în interiorul locuinței, motiv pentru care locația trebuie să fie mai mult sau mai puțin definitivă – în funcție de modele și mărimea lor. În acest caz, studiul și proiectarea amplasamentului sobei sunt de o importanță deosebită, deoarece ulterior, chiar dacă nu corespunde așteptărilor noastre, ar fi problematic să-l scoatem.

De asemenea, vă reamintim că tipul de soba din fontă nu vă permite să alegeți o structură cu forme de design deosebite, deci dacă doriți să aveți un model cu finisaje fine sau care să se potrivească perfect mobilierului dvs.,gândiți-vă să cheltuiți nu mai puțin de 1.800 – 3.700 de euro; modelele mai sofisticate sunt împovărate de prelucrarea dificilă a fontei, care este mai puțin potrivită pentru decorațiuni sau crearea de decorațiuni particulare, cum ar fi, de exemplu, în plăcile din sobele din majolică sau din cuptoarele din ceramică.

Din acest motiv, tipul de sobă din fontă rămâne modelul sobru exemplar prin excelență cu avantajul de a putea achiziționa o linie clasică cu forme regulate începând de la 400 la 900 de euro pe baza promoțiilor sau ofertelor de pe site-urile de comerț.

(Exemplu de soba clasica pe lemne realizata în întregime din fontă și cu o suprafață cu plita pentru gătitul alimentelor – de la Dal Zotto)