Aer, apă, canalizat sau ermetic. Cum alegem soba potrivită pentru noi?

Aer, apă, canalizat sau ermetic. Cum alegem soba potrivită pentru noi?

Înainte de a continua cu achiziționarea unei sobe pe peleți și pentru a pătrunde în jungla de modele și tehnologii disponibile pe piață, este necesar să facem o serie de considerații preliminare, pentru a evalua ce tip este cel mai potrivit pentru nevoile noastre și care satisface cel mai bine nevoile noastre. Nevoile noastre de confort și încălzire a locuinței. Mai jos este un ghid pentru principalele variante de sobe pe peleți de pe piață, pentru a vă ajuta să alegeți cel mai „corect” dispozitiv pentru casa noastră.

Atunci când vă decideți să cumpărați o soba pe  peleți, nu doar aspectul estetic trebuie să ne ghideze în alegerea dispozitivului de instalat acasă. Dacă stilul și designul sistemului reprezintă parametri importanți care trebuie evaluați în raport cu amenajarea casei noastre, identificarea tipului de tehnologie care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre și care satisface cel mai bine nevoile noastre de încălzire este cu atât mai fundamentală. intern.

Aer, apă, ventilație forțată, convecție naturală, ermetică și ductabilă: nu este ușor să navigați prin multimea de soiuri și tipuri de sobe pe peleți disponibile pe piață. Tocmai din acest motiv, înainte de a sări cu capul în cumpărarea unui dispozitiv, este necesar să facem considerații preliminare și o alegere motivată, evaluând în primul rând caracteristicile casei noastre și încercând să identificăm tipul de confort pe care dorim să îl obținem de la un sistem de încălzire.

(Exemplu de sobă cu peleți cu ventilație forțată)

Primele considerații de făcut atunci când decideți să cumpărați o sobă pe peleți pot fi rezumate în patru pași:

  • asigurați-vă că există un cos de fum;
  • alegeți zona casei unde să amplasați sistemul;
  • evaluați cât de puternica trebuie să fie soba;
  • stabiliți câte camere intenționați să încălziți.

Prezența unui cos de fum este absolut necesară pentru a instala o sobă. Înainte de cumpărare, este, de asemenea, esențial să evaluați cea mai bună zonă a casei în care să o amplasați: camera ar trebui să aibă un volum minim de 30 de metri cubi, cu prezența unei prize electrice și a unei prize de aer de cel puțin 12 cm în diametru, cu excepția cazului în care decideți să optați pentru o sobă cu versiune sigilată. Dispozitivul trebuie poziționat la o distanță de cel puțin 5 cm de perete și departe de perdele.

Puterea sobei pe care decidem să o achiziționăm trebuie să fie proporțională cu nevoile noastre calorice, adică cantitatea de căldură de care avem nevoie pentru a ne putea încălzi: un parametru care trebuie calculat în raport cu volumul camerei de încălzit, gradul de izolație a casei și poziția sa geografică.

Odată ce s-au făcut toate aceste considerații, ultimul pas înainte de cumpărare se referă la alegerea tehnologiei care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre. O decizie care depinde în primul rând de numărul de camere pe care dorim să le încălzim.

(Soba cu peleți cu convecție naturală)

INCALZIREA UNEI SINGURE CAMERE…

Dacă intenționăm să încălzim o singură cameră din casă sau mai multe camere conectate între ele, sfatul este să optăm pentru tipurile de sobe „cu aer”, ideale pentru integrarea sistemului de încălzire existent și pentru a atinge temperatura într-un timp scurt. dorit, obținând în același timp o reducere considerabilă a consumului.

În funcție de nevoile diferite, este posibil să alegeți între două tehnologii diferite:

  • ventilație forțată, unde un ventilator împinge căldura spre exterior cu o difuzie foarte rapidă a aerului cald în cameră, ajungând chiar și la puncte destul de îndepărtate;
  • cu convecție naturală, unde același corp fierbinte al sobei radiază căldură, încălzind încet mediul înconjurător, cu avantajul de a ridica mai puțin praf și de a fi mai liniștit.

INCALZIREA MAI MULTOR CAMERE…

Dacă nevoia noastră este de a încălzi diferite camere ale casei, chiar distante unele de altele, este necesar să optăm pentru tipurile de sobe cu aer ductabile sau cele cu „apă”, care pot fi integrate cu sistemul de încălzire existent. Mai exact, puteți opta pentru un dispozitiv:

  • canalizat cu ventilație forțată, care distribuie aer cald în diferitele încăperi prin conducte de perete și difuzoare;
  • apă, care poate fi integrată cu încălzirea existentă, capabilă să încălzească apa din calorifere sau din sistemul de pardoseală;
  • apa cu ventilatie fortata, care incalzeste incaperea in care este instalata cu un ventilator si in acelasi timp si apa de la calorifere sau sistemul de pardoseala.

Sobele cu tehnologie „apă”, dacă sunt echipate cu un kit combinat cu un sistem de stocare, sunt de asemenea capabile să încălzească apa pentru uz sanitar.

PENTRU A INCALZI CASELE PASIVE…

În toate acele situații în care există o constrângere arhitecturală de a nu găuri peretele, idealul este să optezi pentru sobe cu  peleti „etanșe”, care nu necesită o admisie de aer în cameră, datorită prezenței unei conducte coaxiale. Absența orificiului de aerisire evită pătrunderea aerului rece în mediul înconjurător, garantând astfel mai puține pierderi de căldură și economii mai mari de combustibil.

Folosind doar aer de ardere provenit din exterior, sobele echipate cu tehnologie ermetică au, de asemenea, avantajul că pot fi poziționate în acele medii în care până acum legislația interzicea instalarea lor, precum dormitoare, băi și studiouri. De asemenea, ideale pentru casele pasive, deoarece acestea nu modifică în niciun fel echilibrul dintre interior și exterior.

(Comparație între funcționarea une sobe tradiționale pe peleți și una ermetica – sursă: www.palazzetti.it)

PENTRU CEI CU PUTIN SPATIU…

Ideal pentru a fi amplasat în camere foarte înguste sau pasaje ale casei, cum ar fi coridoarele și colțurile, există, de asemenea, pe piață sobe pe peleți care economisesc spațiu, caracterizate printr-o formă compactă și dimensiuni foarte mici. Pot fi instalate la perete și sunt proiectate pentru evacuarea fumului în spate sau în partea de sus.